Voorkomen van waterschade
Wist u dat waterschade de meest voorkomende schade is? Door middel van het regelmatig controleren van leidingen, kitnaden en waterafvoer kunt u waterschade voorkomen.
Lekkage op het dak of in de badkamer, een gesprongen leiding, een lek waterbed of een lekkende radiator heeft grote gevolgen. Met een beetje pech ontstaat er schade aan plafond, muren en vloer. Het wordt nog vervelender als blijkt dat de schade uw eigen schuld is vanwege bijvoorbeeld achterstallig onderhoud.
Bij waterschade geldt, hoe eerder u erbij bent, hoe erger u kan voorkomen. We zetten een aantal tips voor u op een rij waar u zelf makkelijk op kunt letten om waterschade door lekkage te voorkomen:
- Onderhoud kitranden in de natte ruimtes goed. Tegels of kit-/voegwerk kunnen de oorzaak van een lekkage zijn. Als dat zo is, is de schade niet verzekerd.
- Gebruik een watermelder bij apparaten die kunnen gaan lekken, zoals een wasmachine, vaatwasser en CV-ketel. Zo’n watermelder geeft een duidelijk signaal als er contact is met water. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een rookmelder. U bent er dan op tijd bij om de hoofdkraan dicht te draaien en voorkomt hiermee ergere schade.
- Plaats een waterstop, ook wel waterslot genoemd, tussen de kraan en de toevoerslang. De waterstop stelt u zelf in op een bepaalde hoeveelheid water. Breekt de toevoerslang bijvoorbeeld af, dan voorkomt de waterstop dat het water uit de kraan blijft stromen. Na het bereiken van de ingestelde hoeveelheid, stopt de watertoevoer. Waterstoppen zijn op veel plekken te koop en makkelijk te installeren.
- Gebruik een speciale toevoerslang. Deze bestaat als het ware uit een binnen- en buitenslang. Als er iets misgaat met de binnenslang, vangt de buitenslang de nieuwe toevoer van het water op. Tegelijkertijd treedt de waterstop in werking en stopt de watertoevoer.
Dit zijn een paar eenvoudige acties om waterschade te voorkomen en te verkleinen.