Vakantiemedewerkers
Vakantiewerkers helpen u de zomer door. Scholieren of jongeren willen in de zomervakantie graag wat geld bijverdienen en zijn dan vaak extra uren beschikbaar. Met hun inzet komt uw organisatie de vakantieperiode goed door. Wat zijn de regels?
Bent u van plan deze zomer gebruik te maken van vakantiewerkers in uw onderneming, denk dan aan de regels voor het inhuren van vakantiemedewerkers. De belangrijkste aandachtspunten, type werkzaamheden en werk- en rusttijden, lichten wij hieronder toe.
Type werkzaamheden
Kinderen van 13 en 14 jaar mogen alleen klusjes doen. Ze mogen helpen bij licht, niet-industrieel werk. Denk hierbij aan het vullen van vakken in een winkel, oogstwerkzaamheden of het werken aan de lopende band.
Kinderen van 15 jaar mogen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Zij mogen avondkranten of reclamedrukwerk bezorgen, werkzaamheden in de horeca uitvoeren, meewerken aan een uitvoering, of lichte werkzaamheden in bijvoorbeeld een manege of pretpark uitvoeren. Achter de kassa werken, zware dingen tillen of in horecagelegenheden werken waar alcohol wordt geschonken is echter nog niet toegestaan op deze leeftijd.
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen elk soort werk doen met uitzondering van gevaarlijk werk. Denk hierbij aan het werken met gevaarlijke stoffen.
Werk- en rusttijden
Kinderen van 13 en 14 jaar mogen maximaal 35 uur per vakantieweek en 7 uur per dag werken. Daarnaast mogen ze maximaal 4 weken per jaar vakantiewerk doen, maximaal 3 dagen aaneengesloten werken en is het niet toegestaan om op zondag te werken.
Kinderen van 15 jaar mogen maximaal 40 uur per vakantieweek en 8 uur per dag werken. Daarnaast mogen ze maximaal 6 vakantieweken per jaar werken, waarvan maximaal 4 weken aaneengesloten. Bij toestemming van ouders en onder voorwaarden mag er ook op zondag gewerkt worden.
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen gemiddeld 40 uur per week werken over een periode van 4 weken of langer en mogen onder voorwaarden op zondag werken.
Alle jongeren hebben recht op een half uur pauze na 4,5 uur aaneengesloten gewerkt te hebben en moeten minimaal 12 tot 14 uur rust per dag hebben. Uitgebreide informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid
Werken in de warmte
In de zomer kan het behoorlijk warm worden en als werkgever heeft u dan volgens de Arbowet de verplichting om er voor te zorgen dat de warmte niet schadelijk is voor de gezondheid. De Arbowet noemt geen specifieke temperaturen maar voor u als werkgever wel goed om in de gaten te houden hoe de omstandigheden van de vakantiewerkers zijn. Een koel drankje of wat langer pauze in een koelere ruimte kan prettig zijn en voorkomen dat medewerkers zich onwel gaan voelen of zelfs uitvallen.