Sinds 1 januari registratie-, kenteken- en APK-plicht voor (land)bouwvoertuigen

Sinds 1 januari 2021 geldt de wet “registratie- en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen”. Het doel van de wet is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Eigenaren van (land)bouwvoertuigen kunnen te maken krijgen met een registratieplicht, een kentekenplicht en een APK-plicht. Meld uw voertuigen uiterlijk 31 december 2021 aan.

Uw (land)bouwvoertuig zelf registreren

Sinds 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor bestaande:

  • landbouwtrekkers op wielen (categorie T).
  • landbouwtrekkers op rupsen (categorie C).
  • landbouwaanhangwagens (categorie R; ingericht voor transport (bijvoorbeeld landbouwkipper) die sneller rijden dan 25 km/u.
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (categorie S; ingericht voor uitvoeren van bewerkingen bijvoorbeeld een getrokken aardappelrooier) die sneller rijden dan 25 km/u.
  • motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) (categorie Z; zelfrijdende werktuigen zoals oogstmachines, grondverzetmachines en verrijkers) met maximumconstructiesnelheid van meer dan 6 km/u.

De RDW heeft ook een handige keuzehulp waarmee u kunt bepalen of de registratieplicht ook voor uw (land)bouwvoertuigen geldt. 

U kunt uw (land)bouwvoertuig zelf registreren tot en met 31 december 2021 via de website van de RDW met uw inloggegevens van DigiD of eHerkenning. Voordat u start met de registratie is het handig om eerst alle voertuiggegevens te verzamelen. De RDW heeft hiervoor een hulpformulier gemaakt waarop u alle voertuiggegevens kunt noteren.

Voor de registratie hoeft geen keuring gedaan te worden. Vanaf 1 januari 2022 moeten voertuigen voor de eerste registratie wel eerst beoordeeld worden bij een keuringsstation van de RDW.

Wel of geen kenteken?

Heeft u een van bovengenoemde (land)bouwvoertuigen en rijdt u daar harder mee dan 25 km per uur, is een ontheffing nodig of rijdt u ermee in het buitenland? Dan mag dat sinds 1 januari 2021 alleen als u een kenteken op het (land)bouwvoertuig heeft. Nadat de registratie is gecontroleerd en geaccepteerd door de RDW worden de kentekenbewijzen naar u opgestuurd.

Let op: vanaf 1 januari 2025 geldt de kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen.

Harder dan 40 km per uur? Dan APK-plicht

De APK-plicht geldt voor land- of bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km per uur. De invoeringsdatum van de APK-plicht is 1 mei 2021. Hiermee voldoet Nederland aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 kilometer per uur kunnen rijden; in de meeste Europese landen is een kenteken voor (land)bouwvoertuigen al langer verplicht.

Geef het kenteken en de meldcode aan Vrieling door

Een verzekeraar is verplicht om elk kentekenplichtige voertuig op te nemen in het Centrale Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (CRWAM). Zo is altijd te traceren of de eigenaar van een voertuig voldoet aan de wettelijke verplichting om dit voertuig WA te verzekeren. Dit aanmelden in het CRWAM moet volgens de wet binnen 28 dagen gebeuren. U kunt dit echter niet zelf doen.

Dus: heeft u een kenteken aangevraagd voor uw (land)bouwvoertuig, laat dit uw adviseur bij Vrieling zo snel mogelijk weten. Met het kenteken en de meldcode zorgen wij voor registratie in het CRWAM en voor de juiste dekking op de polis. Zo voorkomt u een boete van de RDW (en de administratie om de registratie alsnog rond te krijgen).

Nieuwe (land)bouwvoertuigen

Heeft u na 1 januari 2021 een nieuw (land)bouwvoertuig aangekocht, dan is deze automatisch al geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat.

De uitzonderingen

De volgende (land)bouwvoertuigen hoeven niet te worden geregistreerd:

  • (Land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen.
  • Voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig heeft. Hieronder vallen motorrijtuigen met beperkte snelheid of mobiele machines, in transportstand smaller dan 1,30 m, ingericht voor maaien, onkruid bestrijden, vegen , sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen en geen koppeling hebben voor een aanhangwagen en heftrucks smaller dan 1,30 m.
  • Smalspoortrekkers voor fruittreintjes die worden gebruikt tussen 1 juli en 30 november.
  • Landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarmee niet harder wordt gereden dan 25 km/u.
  • Meeneemheftrucks.
  • Voertuigen met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u (bijvoorbeeld hoogwerkers).
  • Asfaltfreesmachines, asfalteermachines en walsen.

Vragen?

Neem contact op met uw adviseur bij Vrieling of bel 0523 – 28 27 26. Een berichtje via ons contactformulier kan ook. Wij helpen u graag!