Ondernemer, heeft u aandacht voor online veilig gedrag?
Acht procent van alle bedrijven neemt geen enkele actie om online veilig gedrag te stimuleren. Bij kleine bedrijven is dat zelfs 24 procent. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek naar het bewustzijn van Nederlanders rondom cybersecurity. Hoe zit dat in uw organisatie?
Acties om veilig gedrag te waarborgen
Bedrijven kunnen allerlei acties ondernemen om online veilig gedrag te waarborgen. Denk aan:
- Afspraken over het veilig versturen/uitwisselen van bestanden
- Regels over veilig online thuiswerken
- Twee-factor authenticatie verplicht voor toegang
- Afspraken over het gebruik van opslagmedia als usb-sticks
- Toegang tot bepaalde verzendplatforms
Gaat het – ondanks de genomen maatregelen – toch mis? Een verzekering tegen de gevolgen van cybercrime neemt grote zorgen weg.
Intern gedrag
Bijna driekwart van de medewerkers vindt het geen probleem wanneer (ICT)-collega’s hen zouden aanspreken op onveilig gedrag, maar slechts de helft zegt dat dat ook echt gebeurt. In kleine bedrijven is dat percentage het laagst. Ook geven in kleine bedrijven de leidinggevenden minder vaak het goede voorbeeld.
Schaamte
Phishing (valse e-mails die naar een nagebootste website leiden) is één van de meest voorkomende vormen van cybercrime. Eenmaal geklikt op een phishinglink ontstaat vaak een reeks van andere cyberaanvallen. Het MKB vormt een kwetsbare groep en is vaak slachtoffer van cybercriminaliteit. Zes op de tien medewerkers zeggen dat ze zich zouden schamen wanneer ze op een phishinglink klikken. Een op de tien medewerkers zou zelfs zijn mond erover houden.
Werk aan de winkel!
Wilt u (meer) werk gaan maken van veilig online gedrag in uw organisatie? De risicospecialisten van Vrieling helpen u graag met het maken van een totaalplan: van beveiliging tot verzekering. Neem voor meer informatie contact met ons op.