Hoe werkt een warmtepomp?

Wist u dat bijna de helft van uw energieverbruik opgaat aan de verwarming van uw huis? Het gebruik van een warmtepomp is niet alleen duurzaam en draagt daarmee bij aan een schoner klimaat, het scheelt ook nog eens flink in uw vaste lasten.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een elektrisch verwarmingssysteem voor het verwarmen van een woning. Als bron van warmte kan bijvoorbeeld buitenlucht, bodem, ventilatielucht of (grond)water worden gebruikt. Een warmtepomp zet door middel van compressie laagwaardige warmte om in hoogwaardige warmte welke gebruikt kan worden voor het verwarmen van ruimtes en tapwatervoorziening. Omgekeerd kan de warmtepomp ook als airco werken.

Cv-ketel

Warmtepompen kunnen eventueel worden aangesloten op de huidige cv-ketel. Dat wordt ook wel een ‘hybride opstelling’ genoemd. Een warmtepomp kan ook uw gasgestookte cv-ketel volledig vervangen. Op die manier kan uw woning volledig afgesloten worden van aardgas. Voorwaarde voor een goede werking van een warmtepomp is een goed geïsoleerde woning.

Elektriciteit

Door het gebruik van de warmtepomp neemt uw elektriciteitsverbruik toe. Om uw elektriciteitsverbruik te verduurzamen kunt u op groene stroom overstappen of eigen elektriciteit opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen.

Meer informatie over duurzaam wonen? Kom dan naar één van onze bijeenkomsten.

Aanmelden