Cyberveiligheid belangrijker dan ooit

NIS2 biedt volop kansen voor het MKB

Er komt een nieuwe wet aan, de NIS2 wet, die gaat over cybersecurity. Dat klinkt misschien als een last voor het MKB, maar het biedt juist kansen!

De wet verplicht bedrijven en organisaties met een vitale rol in de maatschappij om beter beschermd te zijn tegen cyberdreigingen. Want als zij gehackt worden, kan dat grote gevolgen hebben voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan de problemen die Defensie had, waardoor ook vliegveld Eindhoven last had.

Niet alleen de bedrijven die direct onder de wet vallen - dat zijn er ongeveer 13.000 in Nederland - moeten iets doen, maar ook hun leveranciers. Stel dat een leverancier gehackt wordt en daardoor niet meer kan leveren, dan kan dat ook problemen geven voor het bedrijf zelf. Dit heet ketenrisico. Daarom zullen bedrijven hun leveranciers waarschijnlijk vragen om te laten zien hoe ze zich beschermen tegen cyberaanvallen. Maar hoe doe je dat?

Gelukkig is er hulp! Onze partner Datect heeft meegewerkt aan een nieuw certificaat, de NIS2 Quality Mark. Dit certificaat laat zien dat een bedrijf goed is voorbereid op cyberaanvallen en aan de eisen van de NIS2 wet voldoet. Dit kan je positie versterken in gesprekken met klanten en partners. Kleine bedrijven met een omzet tot 10 miljoen euro en maximaal 50 medewerkers kunnen zelfs subsidie krijgen om deze stappen te zetten.

Ook cyberverzekeraars zien hier voordelen. Zo weten ze dat een bedrijf goed beveiligd is. Zo kunnen wij binnenkort, in samenwerking met verzekeraar Markel, een cyberverzekering aanbieden met ruimere dekking en lagere premie als je het NIS2-certificaat behaalt.

Met een cyberverzekering ben je verzekerd voor schade door een hack, zoals omzetverlies, eventuele AVG-boetes, of schade waarvoor je verantwoordelijk bent. En het beste? Je krijgt hulp van een team IT-specialisten dat je systemen 24/7 snel weer aan de praat krijgt.

Meer weten? Neem contact op voor advies op maat.