Bernd aan het woord

Van inbraakpreventie tot brand voorkomen. Bernd dé preventiespecialist van Vrieling, geeft 5 tips over hoe je zelf, snel en eenvoudig schade aan jouw thuis kan voorkomen. Bekijk hieronder de video!

Heb je jezelf wel eens gevraagd: “Hoe kan ik schade voorkomen?”

Onze ervaring is dat we te weinig stil staan bij deze vraag. Het voorkomen van schade vinden we bij Vrieling belangrijk. Wij willen je graag bewust maken van het feit dat je zelf ook veel kunt doen om een schade te voorkomen of te verkleinen.

Waar moet je op letten om schade te voorkomen of schades te verkleinen aan je eigen thuis.

De volgende vijf onderwerpen komen aanbod:

  1. Dakgoot
  2. Schoorsteen
  3. Brand voorkomen aan elektrische apparaten
  4. Rookmelder
  5. Inbraak

Dakgoot

De herfst staat voor de deur. Het moment dat de bladeren weer van de bomen vallen. Naast het vallen van de bladeren komen de paddenstoelen ook weer tevoorschijn. Al met al een prachtig seizoen natuurlijk. Naast dit prachtig, seizoensgebonden natuurverschijnsel, zijn er ook minder leuke kanten aan de herfst.

Zoals het verstopt raken van je dakgoot. Door vallende bladeren en takken zullen ook dit jaar weer vele dakgoten verstopt raken. En als je de goten dan niet op tijd schoonmaakt kan dit leiden tot ernstige lekkages. Het water kan niet weg via de dakgoot en stroomt over, ook onder het dakbeschot. Het is daarom raadzaam om regelmatig jouw dakgoten, hemelwaterafvoeren en platte daken te controleren op bladeren en vuil. Behalve bladeren en takken kan je dakgoot ook verstopt raken door mos dat bij zware buien van het dak afspoelt.

Je kunt zelf op een simpele manier voorkomen dat je dakgoot verstopt raakt. Maar ook in onze eigen webshop bieden we gootdrains aan om op een eenvoudige en effectieve manier te voorkomen dat je dakgoot verstopt raakt.

Schoorsteen vegen

Wat is een schoorsteenbrand eigenlijk? Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald. Gebruik daarom altijd schoon en droog hout als je de haard aan wilt steken. Ook is het belangrijk om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen door een schoorsteenveger. Hier zie je een informatief filmpje over het voorkomen van een schoorsteenbrand.

Brand voorkomen voor elektrische apparaten

Elektrische apparaten zijn nog vaak een bron in het ontstaan van een brand bij je thuis;

Kunnen de apparaten in jouw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand in je woning te voorkomen.

Hier geeft Bernd je een aantal tips;

  • Zet apparaten uit, niet op standby;
  • Geef halogeenverlichting de ruimte, halogeenlampen kunnen gevaarlijk warm worden;
  • Reinig (regelmatig) de filters van je afzuigkap en van de wasdroger. Met name de wasdroger wordt in de winter natuurlijk meer gebruikt);
  • Trek opladers na het opladen uit het stopcontact;
  • Test je elektrische deken, wanneer deze de hele zomer in de kast heeft gelegen, kan de bedrading beschadigd zijn;
  • Maak zo min mogelijk gebruik van verlengsnoeren. En als je dan toch een verlengsnoer nodig hebt, pak dan een kant-en-klare met een relatief dik snoer. Het aan elkaar koppelen van verlengsnoeren raden wij ook af, want het risico bestaat dat de belasting te groot wordt voor het dunste snoer. Hierdoor wordt het snoer te warm en ontstaat er brand.

Rookmelders

Rookmelders zijn per 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping van een huis! Ook voor de bestaande bouw.

Waarom? Rookmelders redden levens! In Nederland hebben we gemiddeld 16 woningbranden per dag. Niets is daarom zo onmisbaar in huis als een rookmelder. Die signaleert rook in het allervroegste stadium, zodat je op tijd wordt gewaarschuwd. Extra belangrijk als j slaapt, want dan ziet én ruikt u geen rook. Maar gelukkig doen je oren het tijdens de nachtrust nog wel.

De beste plek om uw rookmelder op te hangen, is minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of in de buurt van mechanische ventilatie. Je hebt dan kans dat de rook minder snel gesignaleerd wordt door de rookmelder. Het is daarnaast van belang dat de rookmelder hangt in een ruimte waar de slaapkamers op uit komen, de zogenaamde vluchtroute.

Verder is het verstandig om een koolmonoxidemelder op te hangen in de ruimte waar de cv-ketel hangt Hier zie je een informatie filmpje over rookmelders.

Inbraak voorkomen

Een inbraak helemaal voorkomen kan niet, maar je kunt jouw woning wel minder aantrekkelijk maken voor inbrekers. Door het hen moeilijker te maken om binnen te komen en ze geen aanleiding te geven om naar binnen te willen.

Hier geven we je een aantal tips;

  • Laat binnen een lamp aan op een tijdschakelaar zodat het lijkt of er wel iemand thuis is;
  • Maak gebruik van een schemerschakelaar voor de buitenverlichting, want inbrekers werken het liefst in het donker;
  • Zorg dat er geen hulpmiddelen (zoals een trap of prullenbak) voor inbrekers klaar staan, waarmee ze makkelijker een open raampje kunnen bereiken;
  • Leg waardevolle spullen en verpakkingsmateriaal van nieuwe dure apparatuur uit het zicht;
  • Geef de indruk dat er iemand thuis is door kopjes op tafel te laten staan;
  • Ga je wat langer weg? Vraag iemand de post van de deurmat te halen en uit het zicht weg te leggen;
  • Deel jouw vakantiebelevingen niet op social media, zoals Facebook en Instagram. Bewaar de mooie afbeeldingen en leuke ervaringen tot je weer thuis bent;
  • Sluit je aan bij een Whatsapp Buurt Preventie of start er zelf één.

Het politiekeurmerk Veilig Wonen heeft een veilig wonen scan die je zelf makkelijk kunt doen: www.veiligwonenscan.nl