Hoe gaan wij om met betalingsachterstanden?

Soms lukt het niet om de premie op tijd te betalen. Dat kan iedereen overkomen. Het is belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn en wat je kunt doen om problemen te voorkomen. Hieronder leggen we het uit.

Wat gebeurt er als je niet betaalt?

Als de betaling niet op tijd binnenkomt, sturen we eerst een herinnering. Hiermee krijg je de kans om de betaling alsnog in orde te maken. Blijft betaling uit? Dan ontvang je een aanmaning. Als de premie langer onbetaald blijft, kan de dekking worden opgeschort. Dit betekent dat je tijdelijk geen aanspraak kunt maken op jouw verzekering. Uiteindelijk kan de verzekering zelfs worden beëindigd. Dit willen we voorkomen.

Gevolgen bij betalingsachterstand

Na een herinnering ontvang je de eerste aanmaning (de tweede betalingsherinnering). Betaal je de premie niet binnen 14 dagen na deze herinnering? Dan kun je geen beroep meer doen op jouw verzekering. Dit betekent dat:

  • Schade niet meer wordt vergoed.
  • Kosten voor schade aan anderen, zoals bij een auto-ongeluk, zelf moeten worden betaald. Deze kosten kunnen vooral bij letselschade enorm hoog oplopen.
  • Schade niet alsnog kan worden gedeclareerd, zelfs niet als je later de premie betaalt.

Heb je een achterstand op een auto- of motorverzekering? Dan meldt de verzekeraar het kenteken af bij de RDW. Je mag dan niet meer rijden, omdat een WA-verzekering verplicht is. De RDW controleert dagelijks of voertuigen verzekerd zijn. Is je voertuig langer dan twee dagen onverzekerd? Dan ontvang je een boete van minimaal € 380, verstuurd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

De tweede aanmaning (derde betalingsherinnering) biedt nog 14 dagen de tijd om te betalen. Zodra wij de achterstallige premie hebben ontvangen, ben je de dag erna weer verzekerd.

Betaal je ook na deze periode niet? Dan wordt overwogen om de vordering over te dragen aan een incassobureau. Let op: zodra dit gebeurt, is het niet meer mogelijk om een betalingsregeling te treffen. Daarnaast kan er een melding worden gedaan bij het Centraal Informatie Systeem (CIS). Verzekeraars gebruiken dit systeem bij het beoordelen van nieuwe verzekeringsaanvragen. Een melding kan nadelige gevolgen hebben voor het afsluiten van een nieuwe verzekering.


Wat als betalen écht niet lukt?

Heb je moeite met het betalen van je premie? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op … Hoe eerder je contact opneemt, hoe meer we kunnen doen om jou te helpen.


Zelf kun je ook al stappen ondernemen:

  • Laat betalingsherinneringen nooit liggen en blijf actie ondernemen.
  • Neem contact op met je assurantieadviseur. Het telefoonnummer vind je bovenaan de herinneringsbrief of op je polisblad.
  • Doe de test op www.geldfit.nl voor persoonlijk advies over jouw financiële situatie.
  • Gebruik de tools van het Nibud Persoonlijk Budgetadvies om inzicht te krijgen in je uitgaven en te ontdekken hoe je kunt besparen.


Hulp bij schulden

Soms is er meer nodig. Als je moeite hebt om overzicht te houden of meerdere schulden hebt, kun je hulp inschakelen. Je kunt contact opnemen met jouw gemeente voor gratis schuldhulpverlening. Ook maatschappelijk werk biedt begeleiding en ondersteuning bij financiële problemen. Daarnaast zijn er initiatieven zoals SchuldHulpMaatje, waar vrijwilligers je helpen overzicht te krijgen. En de Nederlandse Schuldhulproute, een handige plek om te starten met informatie en begeleiding op maat.

De bekendste regelingen om schulden aan te pakken zijn:

  1. Schuldbemiddeling: Een traject waarbij een schuldhulpverlener bemiddelt tussen jou en je schuldeisers om een haalbaar afbetalingsplan op te stellen.
  2. Saneringskrediet: Hierbij krijg je een lening waarmee je alle schulden in één keer aflost. Je betaalt daarna alleen nog die lening terug.
  3. Wettelijke schuldsanering (Wsnp): Een laatste redmiddel waarbij een rechter bepaalt hoe jouw schulden worden gesaneerd.


Meer informatie?

Het belangrijkste is om niet met je zorgen rond te blijven lopen. Er is altijd hulp beschikbaar, en hoe sneller je actie onderneemt, hoe meer mogelijkheden er zijn. Heb je behoefte aan extra informatie over schulden en hoe je daarmee om kunt gaan? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Hier kun je zelfs een anonieme test doen om direct advies te krijgen dat bij jouw situatie past.